zaterdag 14 september 2024

Van Q tot S Fotocursus

Bij CCC Fotounie zijn behalve foto workshops ook meerdaagse cursussen te volgen, van A tot M is voor licht gevorderden,

Van N tot P is daar weer een vervolg op en van Q tot S is de cursus voor modellen en portretfotografie (er zijn er nog meer maar dit is in de alfabet reeks) Ik heb me dit jaar opgegeven voor Q tot S om eens wat meer thuis te raken in het aansturen van modellen. 6 Lesdagen (11-17u) verspreid over een aantal zaterdagen (grof weg om de zaterdag) inclusief lunch (zo rond 12:30) en avondeten na afloop.

Ik zal hier uiteraard niet de hele lesstof behandelen, als je dat wilt weten dan mag je zelf gaan kijken wanneer de cursus opnieuw start. Maar ik zal wel het globale verloop van de cursus beschrijven. Op de Website staat bij het algemene nog oude informatie over deze cursus, zo zijn het nu 6 dagen ipv de vermelde 5 en het werken met reportageflitsers is nu verwerkt in de workshop strobisme en ligt bij van Q tot S echt de nadruk op aansturen en aankleding. Uiteraard is de basis natuurlijk wel de belichting dus daar gaat de eerste les in hoofdzaak over en daarnaast wordt ook het poseren van de modellen en emotie aan bod. De verschillende types belichting heb ik in de masterclass flits bij het CVO al eens geleerd dus dat was niets nieuws voor mij. Emotie is wel heel leuk om in beeld te brengen, zeker met de leuke modellen waar we mee mochten werken. Wel grappig dat alle cursisten elkaar al eens getroffen hadden bij een van de andere workshops of shoots van CCC Fotounie, de voorstelronde konden we dus alvast overslaan. Het aansturen is nog best een uitdaging, helemaal als je er een bepaalde tijd mee vol moet maken. Ik sla na een tijdje gewoon helemaal dood, weet niks meer te verzinnen. Gelukkig is er dan Ben of Spiek die me een stukje op weg helpt en dan kan ik weer door. Als het specifiek over aansturen gaat is dat ook waar je helemaal mee bezig bent, de andere fotografen mogen dan wel foto’s maken. Later wordt het aansturen en fotograferen gecombineerd. We moeten ook een verhaaltje uitdenken met bijbehorende outfit die we dan in de kringloop voor max €15,- per groepje bijeen moeten zoeken.

We gaan in de buitenlucht foto’s maken en er moet een eindopdracht uitgewerkt worden. Voor de eindopdracht is er eerst een testdag en tenslotte de werkelijke uitvoering. Ik heb bij de test al verschillende leuke foto’s kunnen maken dus samen met de eigenlijke opdracht heb ik een ruime serie in mijn Plastic Fantastic concept. René heeft een concept met doeken, Bert met projectie, Bianca heeft 1001 nacht, Noël een val thema in de stijl van Brooke Shaden en Marina heeft ook iets van surrealisme. Vooral van die laatste 2 ben ik heel benieuwd hoe het verder uitpakt omdat daar het effect pas in de nabewerking duidelijk wordt. Ik ben nu wel al begonnen met de andere foto’s van de lessen uit te zoeken en de leukste te bewerken maar daar ga ik echt nog wel even zoet mee zijn. Tijdens de cursusperiode heb ik enkel het huiswerk en mijn eigen concept klaargemaakt maar er staat nog zo veel leuks van de rest en ook de concepten van de anderen, kom maar op met die lange winter


 






Testrun eindopdracht





Eindopdracht (groepsfoto)