zondag 26 november 2023

Cyanotype

Eerste CCC avond na de vakantie gaan we eens iets helemaal anders doen; Cyanotype ook wel bekend als blauwdruk. We moesten hiervoor thuis een negatief voorbereiden dus in je eigen foto’s op zoek naar een geschikt plaatje. Daar hebben we ook meteen de eerste uitdaging … wat zou een geschikte foto kunnen zijn … Ik dacht slim te zijn en het gegeven maar eens te googlen, maar helaas zeer weinig fotografisch materiaal. Wel de welbekende blauwdrukken van gebouwen en de botanische toepassing van het proces. 

Dan maar gewoon wat verschillende plaatjes uitgezocht, de leeuw gewoon omdat dat een van de topplaatjes van m’n safari reis was, m’n tuin, omdat daar lekker veel contrast in zit en later gooi ik er nog 2 soldaatjes van Napoleon van Land van Ooit achteraan. Ik wist niet hoeveel foto’s mocht/de bedoeling was dus eerst 2 en na reactie nog 2 negatieven gestuurd. De gekozen foto’s moesten dus omgetoverd worden tot negatieven en er moest een curve overheen gegooid worden, daarbij werden mijn plaatjes telkens toch weer fletser dus ik ben enorm aan het klieren geweest met de contrasten.

Uiteindelijk heeft in Tilburg Ki er nog wat aan getrokken (met z’n eigen curve, dat had ik dus ook gewoon eigenwijs kunnen doen). De negatieve bestanden zijn vervolgens op transparante overhead sheets afgedrukt. Rogier (onze lesgever in deze) heeft het belangrijkste werk gedaan, het papier voorbereiden. Hiervoor moeten chemicaliĆ«n gemengd en dat mengsel netjes uitgestreken over zuurvrij papier. Dat alles moet in een omgeving zonder UV licht dus in een verduisterde ruimte met enkel een doka lampje. Het papier moet dan drogen en opgeslagen in lichtdichte mappen. Wat wij op de avond zelf enkel hoeven te doen is: in verduisterd leslokaal (hoeft niet compleet donker te zijn) ons negatief op de glasplaat op de lamp leggen een velletje papier uit de lichtdichte map nemen, erop leggen, aandrukken met een stuk karton en een boek (willekeurige lectuur) en de lamp aanknippen voor een aantal seconden. We komen met deze lampen op ongeveer 25-30 seconden uit. Dan lopen we met het velletje papier naar de studio waar de bakken klaar staan, eerst ontwikkelen in gewoon water, fixeren in water met wat per, spoelen met gewoon water, eventueel wat bleken met een soda oplossing, weer spoelen en drogen. En dan vlug terug naar het lokaal voor nieuwe poging met andere belichtingstijd, ander papier; Rogier heeft verschillende soorten papier voorbereid en elke soort geeft een net even ander effect, of een ander negatief. We kunnen ook nog wat andere kleureffecten krijgen door als laatste het papier nog even in kleurstof of koffie te laten weken, en zo zijn we de hele avond zoet.

Zijnde testcase: test geslaagd: Nieuwe workshop toegevoegd aan de lijst bij CCC Fotounie 

 

 
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten