zaterdag 3 april 2021

Foto uitje Begijnhof Tongeren

De buitenbubbel ging naar 10 dus ik dacht ik gooi maar eens een foto uitje in ... gaat dus kort ervoor de bubbel terug naar 4. Gelukkig maar 3 Digipelters voor het uitje dus we zitten nog steeds corona-technisch oke. 

Afgesproken op parking de Motten, netjes het adres aan de anderen doorgegeven , geef ik zelf eigenwijs de naam van de parking in, in m'n navigatie: dus ik kom verkeerd uit en moet helemaal omrijden om bij de parking te komen; als laatste dus. Nog wel op tijd trouwens. 

Het waait behoorlijk, da's wat minder maar tussen de bebouwing valt het mee. Het Begijnhof (Sint-Catharinabegijnhof)  is een van de 13 Belgische begijnhoven op de Unesco werelderfgoedlijst. Wikipedia: Begijnen waren vrouwen die hun leven aan God wijdden, zonder zich uit het wereldse leven terug te trekken. In de 13e eeuw stichtten zij daartoe eigen woongebieden, genoemd begijnhoven. Deze vormden ommuurde gemeenschappen die aan hun spirituele en materiĆ«le behoeften tegemoetkwamen.

 We starten bij de Moerenpoort en wandelen gewapend met camera apparatuur door de kleine straatjes. Na een tijdje komen we terug op de wal uit waar we nog wat foto's maken van de zijde van de Lakenmakerstoren. We komen in gesprek met een local die ons verteld dat door werkzaamheden elders de waterstand lager is dan normaal, dat het begijnhof savonds verlicht is en dat bij de speeltuin koffie to-go te krijgen is, Op naar de speeltuin dus. Eerst de stamgasten uit het toilet jagen (stonden binnen vanwege de wind) en daarna dus even koffie.

Verder het centrum van Tongeren in. We gaan even een kijkje nemen in de Sint Janskerk en dan verder richting basiliek. Terrasjes zijn er niet vanwege corona maar ik denk dat het plein met het beeld van Ambiorix anders heel gezellig zou kunnen zijn. De Basilica is niet toegankelijk voor toeristen (weer vanwege dat virus) en het naastgelegen Teseum moet je een tijdslot reserveren, dat wordt dus voor een andere keer. Terug door het begijnhof, de begijnhofkerk is ook al niet toegankelijk, wordt wel binnenkort opgeknapt dus misschien volgende keer wel ...

We hebben nog een tijdje op de bank bij het kunstwerk naast de kerk
zitten kletsen. Een pak wafels gekocht van langskomende verkenners (chiro, scouts, ik heb weer niet opgelet wie precies) Daarna terug naar de parking en terug naar huis. Mazzel gehad met het weer, behalve de wind dan. En besloten na corona nog eens over te doen, met de verlichting en (heel belangrijk) terrasje pikken.

Moerenpoort

Onder de Linde

Lakenmakerstoren

 
Begijnhofkerkje
Ambiorix
Sint Janskerk
de Kat en verderop de Ezel  (?!)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten